Rihanna är en artist som har etablerat sig som världsstjärna sedan en länge tid tillbaka med en väldigt stark röst. Trots att hon inte är äldre än runt 30 år så har hon redan varit etablerad artist i över tio år, och hon har dessutom blivit den yngsta artisten någonsin enligt den officiella hemsidan som har fått hela fjorton nummer-ett-singlar på den amerikanska mycket prestigefulla listan Billboard, som rankar olika låtar baserat på deras försäljning.

Hon har sålt över 210 miljoner låtar och 54 miljoner album världen över vilket förstås är väldigt mycket och en väldigt imponerande bedrift.

En av hennes största tidiga hits är tveklöst låten Umbrella, med en sensationellt cool musikvideo till låten. Textraden You can stand under my umbrella ella ella yeah yeah yeah satte sig fort och låten blev en riktigt catchig hitlåt som blandade klassisk popmusik med Rihannas djupare röst och rythm and bass influenser som gjorde den till något unikt och något som var svårt att sluta dansa, dansa, dansa till hela natten lång.

Umbrella är endast en av Rihannas fantastiska låtar. Hon har även bland annat gjort en duett med bandet Maroon 5 som många kanske har missat. Rihannas röst tillsammans med Adam Levines falsettsång gör deras duett till något väldigt speciellt.

Rihannas kanske första genombrott var dock ännu tidigare med den något mindre poppiga och desto mer r n b-influerade låten Pon de replay som verkligen byggde i ännu större utsträckning på rytm och takt snarare än melodier. En låt som satte Rihanna på kartan och gjorde att hon fick ett distinkt uttryck som artist.

Rihanna har nått en lång, lång väg sedan dess och förutom hennes rent musikaliska framsteg så har hon ju också gjort sig känd som och profilerat sig som en slags affärskvinna med många olika sidor. Hennes framgångsrika recept bygger på ett antal olika entreprenörsinitiativ såväl som på kulturella influenser med hennes karibiska ursprung. Hon har på senare år startat välgörenhetsinitiativ också, som så många andra artister. Det tyder på ett slags engagemang för samhället. Rihanna har något amerikanskt i sitt uttryck som artist, men rötterna har hon inte i USA utan i Karibien.

Rihanna är född på Barbados-stället Saint Michael 1988 och är alltså en artist som tillhör ungefär samma generation som Taylor Swift och Lady Gaga! Hennes riktiga namn är Robyn Rihanna Fenty men artistnamnet fick bli Rihanna, kanske för att svenska Robyn redan hade etablerat sig långt tidigare och ”paxat” namnet Robyn som artistnamn. Rihanna började öva på att sjunga redan i väldigt unga år och hade en rad stora artister som källor till inspiration, som Mariah Carey, Janet Jackson, Madonna och Bob Marley.

Hennes första steg in i musikbranschen var när hon framförde musik under ett framträdande och musikproducenterna Evan Rogers och Carls Sturken hörde på henne när de var på semester. Detta var så tidigt som år 2003 och en då femtonårig Rihanna fick en flygande start på sin artistkarriär! Debutskivan music of the sun innehöll bland annat låten pon the replay som blev den första skivans ledande singel och hjälpte Rihanna att ta ett stort steg mot hennes stjärnstatus.

Author filippa
Published
Categories Modern popmusik
youplay