En så omtyckt artist med fler andra yrken än musiker på sitt CV får man leta länge efter. Annika Norlin som kanske är mer känd som ”Hello Saferide” och ”Säkert!” är utbildad journalist med en påbörjad psykologexamen. Hon har sommarpratat två gånger, det senare blev mycket uppmärksammat, hon pratade om PMS, mens och konstnärskap då. Här kommer fokus vara på hennes karriär som musiker i grupperna ”Hello Saferide” och ”Säkert!”.

Hello Saferide

Första skivan som släpptes med gruppen släpptes 2005 och hette passande nog ”Introducing… Hello Saferide”. Namnet ”Hello Saferide” ska enligt ryktet vara baserat på ett taxiföretag vars uppgift var att se till att studenterna på ett universitet i USA kom hem ordentligt på kvällarna och de brukade svara på det sättet i telefon. Bandet ”Hello Saferide” startades av en slump, Annika Norlin hade nämligen fått frågan om inte hon ville spela in någon av sina låtar i en bekants studio, det här efter att hon hade spelat en av sina låtar på en fest. Den första låten som släpptes med ”Hello Saferide” släpptes på en samlingsskiva ”Jeans & Summer 2” och låten heter ”Highschool stalker”. Låten fick ett visst genomslag och ”Hello Saferides” första skiva blev definitivt ett genombrott. Det var först när hon tog steget och blev artist med ett eget företag som hon bland annat behövde använda sig av faktureringstjänster och liknande tjänster. Men, det var inget som skedde i en handvändning. Hon har senare i intervjuer berättat att hon inte riktigt trodde att hennes musikkarriär skulle hålla i sig och därför väntade länge med att enbart ägna sig åt musiken.

Säkert!

Efter succén med ”Hello Saferide” ville Annika Norlin skriva på svenska och bildade då ytterligare en grupp som fick namnet ”Säkert!”. Med ”Säkert!” har hon släppt en rad kritikerrosade låtar, något hon förvisso har gjort med ”Hello Saferide” också. Första skivan med ”Säkert!” släpptes 2007 och fick ett stort genomslag direkt. Sedan dess har ”Säkert!” släppt flera album, allra senast ”Däggdjur” som släpptes 2017. Sedan 2018 har Annika Norlin och Jens Lekman ett omfattande musikprojekt på gång, de kommunicerar med varandra genom låtar och varannan månad släpps en ny låt.

Dessutom har Annika Norlin släppt en bok som innehåller de flesta av hennes texter, vunnit en rad priser och utmärkelser av olika slag, listan kan göras lång. Andra artister har också gjort covers och/eller spelat in hennes låtar. Ett exempel som fick mycket uppmärksamhet och som verkligen blev en hit var Petters sampling av ”Någon gång måste du bli själv” i hans låt ”Logiskt”.

Och i år släpptes en EP med ”Säkert!” som heter ”Arktiska Oceanen”. Vi kommer med stor sannolikhet få fortsätta följa Annika Norlin som musiker och artist. Trots hennes egna tvivel i början om huruvida musikerkarriären verkligen skulle hålla och ta fart. Så, kan vi nog alla konstatera så här i bakspegeln att det gjorde den definitivt.

Author filippa
Published
Categories Modern popmusik
youplay