Låt oss nu ta en titt på de tidiga åren för en av den moderna popmusikens största stjärnor, trots att han är rödhårig engelsman och är mer söt än cool. Likheterna med Ron i Harry Potter är ganska tydliga vad gäller Edward Christopher Sheeran, eller Ed, kort och gott, som alla kallar honom. Ed Sheeran är en engelsk sångare och låtskrivare och han föddes i Heben Bridge i Yorkshire den sjuttonde februari 1991.

Han sjöng i kör som ung gosse redan från fyra års ålder faktiskt, och han började även med att spela gitarr några år senare. Han började med att skriva egna låtar när han gick i gymnasieskolan, eller snarare Englands motsvarighet till gymnasieskolan. I den åldern började Ed Sheeran försöka göra egen musik. Han spelade in sin första EP med titeln The Orange Room när han var 14 år, år 2005. Tre år senare flyttade en ung Ed Sheeran till London och där började han ge sig ut på en musikkarriär på allvar och utforska storstaden och dess musikaliska sidor.

Hans andra EP fick titeln You need me och släpptes år 2009, och samma år gjorde han ofattbara 312 (!) spelningar, inspirerad av en intervju han hade läst där det stod att James Morrison hade gjort 200 spelningar under ett år. Något man kan läsa om på t.ex. NME sajten bland annat.

Året därpå, alltså år 2010 så turnerade Ed med rapparen Example. Han släppte även ytterligare en EP med titeln Loose Change.

Ännu ett miljöombyte följde i april 2010 när Ed flyttade från London till Los Angeles för att fortsätta satsa på sin musik med pen mic – kvällar. Där blev han upptäckt av skådisen Jami oxx, som erbjöd Ed att spela in i Fxx privata studio i Fxx överdådiga hem i Hollywoodtrakterna. Dessa tider i Los Angeles bar frukt i form av ytterligare två EP-skivor.

‘Ed Sheeran: Live At The Bedford’ och ‘Songs I Wrote With Amy’.

Exakt vem Amy var är faktiskt oklart för denna skribent, men kanske är tanken att det bör förbli en hemlighet?

Det blev en sista egenutgiven EP för Ed Sheeran innan han hamnade i de stora skivbolagens kapitalistiska klor. Ed Sheeran låg nog dock inte sömnlös för det. Efter debutskivan i mars 2011 när han fick ett skivkontrakt har hans popularitet växt stadigt och låten Shape of You är en listetta som är en av de mest spelade låtarna på Spotify någonsin.

Author filippa
Published
Categories Modern popmusik
youplay