Bastille är ett band som bildades år 2010 av den engelska sångaren och låtskrivaren Dan Smith, från början som ett soloprojekt. Det hela eskalerade och kort därefter så var Bastille ett helt band. Namnet för gruppen är inte helt oväntat ifrån den kända dagen Bastille Day, som råkar vara samma dag som Dan Smiths födelsedag. Resten av bandet består av Chris Wood, William Farquarson och Kyle Simmons. Bastille hade från början även en violinist och en cellist.

Bandet släppte sin debutsingel Flaws som en lansering på labeln Young & Lost Club i juni år 2010. Sen släppte de på helt egen hand EP:n ‘Laura Palmer’ i November 2011, vilket blev deras sista skivsläpp innan de skrev på för det världsomspännande skivbolaget EMI. Bastilles första LP var Bad Blood som släpptes i mars år 2013 och den gick genast in på förstaplatsen på den officiella albumlistan i Storbritannien, vilket NME berättar om här.

Bad Blood släpptes ännu en gång senare samma år, närmare bestämt i slutet av november år 2013, och denna gång ingick en helt ny låt. Låten var en mash-up, en slags blandning, av de två låtarna ‘Rhythm Of The Night’ av Corona och ‘Rhythm Is A Dancer’ av Snap!. Låten blev en stor framgång och satte Bastille på kartan som ett alltmer välkänt indiepopband som nu började få större genomslag.

Bastille blev kort därpå nominerade till hela fyra priser på den prestigefyllda BRIT Awards år 2014. En ledde vidare till ett pris. De tog hem priset i kategorin British Breakthrough Act.

Med framgång i ryggen och stärkta av mottagandet så började de jobba vidare på en andra skiva sent under år 2013, ett album som släpptes först år 2016 och fick titeln Wild World.

Author filippa
Published
Categories Modern popmusik
youplay