Arctic Monkeys är ett band som egentligen väger över mer mot det rockiga hållet, precis som andra band som brukar hamna i rockpopgenren som Franz Ferdinand eller Radiohead, men deras genomslag och förnyande kraft gör det ändå relevant att prata och skriva om dem i en modern pop-kontext. Bandet är inte från någon superstor metropol utan har sina rötter i den relativt lilla staden Sheffield i England. Gruppen består av frontmannen och sångaren Alex Turner, gitarristen Jamie Cook, trummisen Matt Helders och basisten Nick O’Malley.

Bandet kan utan större utsvävningar sägas vara ett av de absolut mest framgångsrika brittiska banden den här sidan om årtusende-gränsen!

Deras debutalbum ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ är faktiskt det snabbast säljande debutalbumet i den brittiska listhistorien. De har släppt fem album som nått den högsta placeringen på albumlistan i rad. Två av deras album, ‘Whatever…’ LP-skivan ‘AM’, har fått det högsta betyget (10 av 10) av den anrika publikationen NME, vilket säger en del. De har även tagit emot sju priser på BRIT Awards och varit headliner-akt för den stora brittiska musikfestivalen Glastonbury Festival vid två tillfällen.

Arctic Monkeys var ett av de första banden som fick stort genomslag genom internet. Deras musik fick stor spridning på till exempel MySpace.

Author filippa
Published
Categories Modern popmusik
youplay