Abba är en popgrupp som kom från Sverige och slog världen med häpnad sedan mitten av 1970-talet. Gruppen är fortfarande högaktuella fast de slutade spela som grupp år 1983, eftersom den andra filmen ”Mamma Mia! Here We Go Again” med Abba-musik kommer att ha premiär i juli 2018.

Dessutom har Abba-medlemmarna åter samlats i studion ännu en gång för att spela in två nya låtar som ska släppas till julen 2018, då man kan sitta och lyssna på dem i sin jultröja och dricka glögg. Låtarna heter ”I still have faith in you” och ”Don’t shut me down”. Dessutom kommer de att göra en digital turné – ABBA hologram tour, då de framträder som hologram, som kommer att sändas på tv under 2019 eller 2020.

Historia

Abba bestod av Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anne-Frid (Frida) Lyngstad och Agnetha Fältskog. Namnet Abba kommer från gruppmedlemmarnas begynnelsebokstäver i deras förnamn. Gruppens musik och texter skrevs mestadels av Björn och Benny, men Stikkan Andersson, Abbas manager, kunde ibland vara med på ett hörn.

Deras karriär som popband tog sin början när Abba framträdde på Eurovision Song Contest 1974 med låten ”Waterloo” och vann. Därefter släppte de ett flertal album, gjorde en film och genomförde ett antal olika turnéer. Gruppen Abba räknas till en av dem som är störst inom musikhistorien då de har sålt över 400 miljoner skivor, och framför allt för att de har slagit genom på alla jordens kontinenter. Vilket är få förunnat!

Abba-soundet

Alla Abba-låtarna har ett speciellt sound som gör dem väldigt unika. Personen som ligger bakom den ljudbilden var Michael B Tretow. Men för att förklara det på ett enkelt sätt innebär bandets sound att lägga två spår som var likadana på varandra, vilket i praktiken innebar att Agnetha och Anne-Frids ljudspår lades ovanpå varandra med en förskjutning av en hundradels sekund. Detta gjorde att hela soundet blev fylligare. Något som också spelade stor roll för Abbas ljudprofil var att de använde sig av samma studiomusiker och utrustning hela tiden, vilket också bidrog till det speciella och unika soundet.

Musikvideos

Abba tillhör några av de första som gjorde musikvideos och då långt innan MTV sändes på tv. MTV sändes första gången år 1981 i USA. ”Waterloo” var gruppens första musikvideo, men videon ”Ring Ring” gjordes samtidigt. Det vara Lasse Hallström som regisserade alla deras musikvideos förutom två stycken.

Abba efter uppbrottet

Efter att Abba tog ett uppehåll började Björn och Benny samarbeta i olika projekt som bland annat musikalerna ”Kristina från Duvemåla”, ”Chess” och på senare år ”Mamma Mia!”, som de vara delaktiga i. ”Mamma Mia!” blev sedan film med bland annat Meryl Streep, Stellan Skarsgård och Pierce Brosnan i huvudrollerna.

Därutöver har Benny arbetat med olika projekt på egen hand som låtskrivare och producent till bland annat Orsa Spelmän och Gemini. Både Agnetha och Anne-Frid har gett ut soloalbum genom åren, samt duetter och varit med i olika filmer.

Author filippa
Published
Categories Modern popmusik
youplay