Ett annat fantastiskt band från Storbritannien som rör sig i gränslandet mellan popmusik och rockmusik, och som kanske tidvis tar steget helt över till rock men som ändå brukar falla inom popmusikens ramar ibland är Radiohead, ett strålande band som faktiskt bildades i Oxford så tidigt som 1985! Men de debuterade i början av 1990-talet med albumet Pablo Honey. Mer info om bandet finns här att läsa. Det första spåret på den plattan, Creep, blev en tidig hit för bandet och en låt som har följt bandet genom deras långa karriär. Radioheads första skiva hade ett rätt rockigt och lite skrikigt sound som många gillade. Med tiden blev låtarna lite mer städade och inte fullt så skramliga.

Låten Creep handlar om att inte passa in, något som många nog kan relatera till. Det handlar också om dåligt självförtroende och om att inte räcka till. Textraden I don´t belong here och andra rader som I am a creep , i am a weirdo och i want you to notice when i am not around, var nog rader som många tonåringar som inte kände sig så populära i skolan och ibland till och med kände sig lite osynliga kunde relatera till.

Radiohead har släppt ett antal skivor och en av de som mottagit flest hyllningar är nog skivan OK Computer som var deras tredje skiva. Den släpptes 1997 och där bjöd bandmedlemmarna på ett nytt, mjukare och mer experimentellt sound som präglades mer av syntar och electronica. En skiva som många anser är fantastisk och som ibland rankas mycket högt när musikskribenter ger sig på det dumdristiga och dråpliga uppdraget att lista de bästa skivorna som någonsin har gjorts!

Det var dock ”den svåra andra skivan”, The Bends, som ledde till att en bredare publik fick upp ögonen för Radiohead och deras frontman Thom Yorke! Bandet har totalt sålt över 30 miljoner skivor över hela världen.

Author filippa
Published
Categories Popmusik
youplay