Nittonhundranittiotvå till år tvåtusen

Mark Oliver Everett även kallad E, har varit den centrala delen av Eels alldeles från början och början är 1992. Men Eels har så mycket historia så jag tänkte bara skriva om några få delar.

Minns du filmen ”American Beauty”? Eels bidrog med sången ”Cancer For The Cure” till den filmen, sen tog E sig tid för att spela in skivan, ELECTRO-SHOCK BLUES. Bara sex korta månader efter denna skivan spelandes in så var DAISIES OF THE GALAXY klar. Den skivan beskrivs av många kritiker som ett mästerverk, med klassiska låtar som ”I like birds”, ”Sound of Fear, ”Tiger in My Tank”, ”Flyswatter”, ”Daisy Through Concrete” och ”Mr. E’s Beautiful Blues”.

Just fantastiska texter är det som gör Eels låtar så speciella, för låtarna är trallvänliga och texterna geniala med en twist. Låten ”Mr E´s Beautiful Blues” var den första singeln från albumet Daisies of the Galaxy, men låten låg dold på skivan, den blev väldig populär. Om du gjorde enkäter med frågor om Eels skulle fokus vara på texterna, helt klart.

En dröm blir sann

Trummisen Butch, som spelar en clown i videon till ”Flyswatter” har en dröm. Han åt en väldigt stor pizza innan han gick till sängs, den natten drömde han om en konsert med ”The EELS Orchestra”. Det var stränginstrument och blåsinstrument som spelade Eels låtar. Den följande dagen så ringde han till E och berättade för honom om sin dröm, dom var helt överens om att dom måste göra drömmen till en verklighet. Redan i januari 2000 var The EELS Orchestra på turné i hela världen. Det blev tillslut ett band med saxofon, trumpet, banjo gitarr, trombon, violin, piano, ståbas, klarinett, flöjt och timpani.

BEAUTIFUL FREAK-skivan

Efter denna skiva turnerade banden i Nord America och Europa. Bland annat så slår låten ”Susans House” internationellt. Här är en låt som har en speciell text som närmast kan beskrivas som en lampa i mörkret som man dras till.

Filmmusiken till Shrek

Eels har gjort mycket filmmusik genom åren men mest känd är låten ”My Beloved Monster” till den animerade filmen Shrek. Andra låtar som dyker upp i Shrek filmerna är ”I Need Some Sleep”, ”Royal Pain” och den trallvänliga ”Losing Streak”. Låten ”Losing Streak” har geniala texter som inspirerar och entusiasmerar, dessutom är det en riktigt skön melodi.

Det är väldigt vanligt att höra Eels musik i bakgrunden i serier och andra mediala sammanhang. Det beror förstås på att hans musik är bra gjord och skapar olika känslor för lyssnaren.

Om detta är den första kontakten med Eels så får jag gratulera, du har en hel värld av välgjord musik framför dig, med texter som berör och gör dig glad, ledsen och förtvivlat lycklig.

Author filippa
Published
Categories Popmusik
youplay