Man kan inte annat än att beundra popmusiken för vad den är när den är som bäst, samtidigt som man avskyr den för vad den är när den är som sämst. Den moderna pophistorien kan kanske sägas börja på 1960-talet när band som bland annat the Beatles och Rolling Stones förändrade musiken genom sitt moderna ljud som fick många av de framförallt yngre anhängarna i tonåren att skrika och jubla av glädje när de fick syn på sina favoriter. Det finns fortfarande anledning att lyssna på dessa klassiska hits från Beatles och Rolling Stones som lade grunden för mycket av den moderna popmusiken som vi känner den idag.

Beatles

Det finns mycket att berätta om The Beatles, den lilla gruppen från den skitiga hamnstaden Liverpool och de hårda arbetarklassförhållandena. Denna grupp som växte från liten till större än störst, större än någon någonsin hade kunnat ana. Var ska man egentligen börja? Kanske på The Cavern, det tillhåll där The Beatles spelade i Liverpool precis i början innan de började få nationellt genomslag. The Beatles bestod från början av en annan trummis, men den konstellation i gruppen som blev känd för de stora massorna var Ringo Starr på trummor samt Paul McCartney, John Lennon och George Harrison. Mest kända var förstås John och Paul, som även stod för många av de klassiska låtarna som Beatles skrev och framförde. Mer info om låtarna och mycket annat om Betales finns på sidan där man kan läsa mer om bandets historia.

Alla föredrog dock inte Beatles, men det dröjde inte länge förrän bandet började få ett väldigt stort genomslag och fick spela både över Europa och i USA. Senare under deras karriär började de experimentera mer, bland annat i form av filmen Yellow Submarine och influenser från Indien. Särskilt John Lennon började flumma ur och testa mer psykedelisk musik och detta gjorde Beatles under bland annat turnén Magical Mystery Tour, som inte gick hem hos alla. Bandets gyllene era var under 1960-talet, innan de gick skilda vägar. I dag finns endast två av gruppens fyra medlemmar kvar.

En av deras kanske bästa låtar, åtminstone enligt många kritiker, är låten Strawberry Fields forever. Andra klassiska låtar är bland annat She Loves you yeah yeah yeah och Twist and shout! Många av dessa låtar spelades in i den anrika, klassiska studion Abbey Road Studios i London som har blivit en klassisk studio som många andra artister har använt under årens lopp. Ett av Beatles klassiska skivomslag föreställer bandets fyra medlemmar när de går över en gata i närheten av Abbey Road.

Beach boys

På andra sidan Atlanten försökte Beach boys hitta sitt surfiga sound med en massa låtar som handlade om kaliforinen, solsken, att surfa och kaliforniska flickor. Låtar som Surfing USA och I wish they all could be California girls ledde till stor framgång bland de yngre generationerna.

Author filippa
Published
Categories Popmusik
youplay