Ett av de stora brittiska popbanden på senare tid, om nu 1990-talet verkligen räknas som senare tid, men efter band som The Beatles som lade grunden för allt, är Oasis senare. Oasis var under en tid oerhört framgångsrika och populära och nådde stora framgångar, men därefter började bandets storhet att blekna och bandet tynade sakta bort, delvis på grund av inre stridigheter.

Oasis sound bestod mycket av gitarrer, ibland lite skräniga gitarrer. I gränslandet mellan rock och pop ylade bröderna Noel och Liam Gallagher i engelska pubar tills de nådde framgång och fick spela på större arenor och lokaler. Liam var bandets frontman medan Noel Gallagher spelade gitarr och Paul Arthurs spelade också gitarr. Paul GcGuigan spelade bas. Fast om vi ska vara ärliga så fanns det knappt plats för några andra i rampljuset än bröderna Gallagher. De stal all uppmärksamhet och utgjorde bandet Oasis i mångt och mycket, åtminstone utåt sett. Bröderna Gallagher fick alla rubriker och fejden mellan de båda tog det hela till ytterligare en nivå i de brittiska tabloiderna. Dessutom förändrades gruppens medlemmar flera gånger innan bandet till slut splittrades helt år 2009. Men de medlemmar som räknades upp i detta stycke utgör alltså de fyra originalmedlemmarna. Grunden, stommen till något stort.

Ett av Oasis album heter Standing on the shoulder of Giants. Det utgör en referens till fysikern Isac Newton. Han menade att han stod på giganters axlar om han nu hade uträttat något stort för matematiken. Med det menade han att hans matematik inte hade varit vad den var om inte de gamla grekerna från förr hade utvecklat sin matematik med allt de gjorde för matematiken i dess tidigare historia, som till exempel pythagoras sats som beskriver hur man räknar ut en triangels area. Mycket av matematiken härstammar från antiken.

På samma sätt får man anta att Oasis albumtitel var en anspelning på vad band som till exempel the Beatles gjort tidigare. Oasis revolutionerade inte någonting men i den mån de utvecklade musiken så var det mycket tack vare vad t.ex. the Beatles och andra brittiska band hade gjort under 1960-talet, 1970-talet och 1980-talet.

Mer information om bandet Oasis kan man hitta här på denna sida som går igenom mer av bandets karriär och höjdpunkter. Oasis har gjort ett relativt stort avtryck men främst på indiepopscenen och britpopscenen och deras mest kända låt får väl troligtvis ändå sägas vara Wonderwall, en låt som man kan lyssna på hur många gånger som helst utan att tröttna.

Author filippa
Published
Categories Popmusik
youplay