Nu har det blivit dags att titta närmare på en av de stora svenska artisterna inom pop under de senaste åren, åtminstone en av de större även om han inte har lyckats bli riktigt lika stor som de allra största. Oskar Linnros är dock inte en typisk mainstreamartist som hörs på radio, eller deltar i melodifestivalen, utan rör sig ofta och gärna i de lite mer ”creddiga” delarna av det svenska popmusiklandskapet.

Oskar Linnros växte upp, som hans främsta anhängare nog redan känner till, i ”sumpan”, eller Sundbyberg. Där gick han enligt egen utsago runt med stilett i ett område som framstår som tufft. På låten Ack Sundbyberg sjunger han om hur han blev full och gick runt med stilett för Sundbybergs skull och rappar om ”sumpan”. Låten är en slags hyllning eller skildring av platsen där Oskar Linnros växte upp, men den är ju knappast helt okritisk.

Oskar Linnros var från början inte soloartist, istället började han jobba med sin polare Daniel Adams Ray och tillsammans bildade de den dynamiska duon Snook som blev mest kända under sina glansdagar under början av 2000-talet med raplåten Längst fram i taxin. Frågar man Oskar Linnros framhåller han än idag Snook som ett fantastiskt litet band som gjorde mycket stort inom svensk rap och hip hop medan andra kanske vill tona ner deras betydelse något.

Oskar Linnros var även involverad i bandet Maskinen som gjorde en helt annan slags musik som var mer elektronisk och passade på dansgolv, men också aningen experimenterande.

Därefter var Oskar en stor anledning till framgångarna för Veronica Maggio. De två var ett par under en kort och kanske lite stormig tid. Oskar hjälpte Veronica med hennes andra skiva, ”Och vinnaren är”.

Sedan gick paret skilda vägar och år 2010 blev det dags för Oskar Linnros att göra debut som soloartist med sin egen första skiva ”Vilja bli.”

Author filippa
Published
youplay