Kapten Röd är en etablerad svensk artist. Så långt, inga konstigheter. Nu dyker det lite udda upp, han gör Reggaemusik. Reggae, men på svenska. Inte det vanligaste man hör på radio, men Kaptenen med det röda artistnamnet lyckades ändå slå igenom på bred front! Egentligen heter han Björn.

”Håll hårt i din goda vän” och ”Ju mer dom spottar på dig” är textrader ur Kapten Röds mest kända låt. En svängig historia.

Kapten Röd växte upp i mysiga och goa Göteborg i stadsdelen Majorna, berättar han för P3:s Kronologen. Hans föräldrar höll inte på med musik, men däremot med teatern! Så den kreativa ådran och det fantasifulla uttrycket fanns i familjen, även om det tog sig helt annorlunda uttryck!

Drömmen att få jobba med musik var inte enkel att uppnå för Kapten Röd och vägen dit var inte spikrak. Han jobbade i sju år med lagerjobb. Att knega på lager var ett sätt att få pengarna att räcka till för att fortsätta sträva emot att bli musikartist och finansiera satsningen på att göra svensk Reggae. Något som han till slut lyckades med.

Den rödblonde och blåögde göteborgaren har berättat i P3-programmet Kronologen att hans äldre storasyster var personen som introducerade honom för reggaen.

Author filippa
Published
youplay