Finns det egentligen någon mer inflytelserik och mer creddig svensk artist på den svenska rapscenen och hip hop-scenen än finlandssvensken Markoolio, eller Marko Lehtosalo, som han egentligen heter? Svaret på den frågan kan endast besvaras på ett enda sätt.

Med ett rungande ”ja”.

Däremot har Markoolio med smarta och finurliga textrader åtminstone nog fått en och annan vuxen att dra på smilbanden lite grann, med sina skojiga låttexter kryddade med musikvideor med en rejäl slev humor. Markoolio är knappast artisten man lyssnar på för att höra på riktigt högkvalitativ musik men ibland när man är ute efter något lättlyssnat och kul kan de humoristiska textraderna lyckas få en på lite bättre humör.

Markoolio är som en parodi på riktiga rappare och har en stor publik bland barn. Med låtar som Vi drar till fjällen och sommar och sol lyckades den folkkära finska artisten snabbt med att etablera sig som en populär artist bland de allra yngsta lyssnarna med sina humoristiska textrader samtidigt som en och annan vuxen också roades en aning av hans finurliga textrader. Med texter som ”Jag är en looser baby, jag har inget körkort ” och ”se upp i backen för finska attacken” lyckades Markoolio med att förmedla en viss humor i sina texter, samtidigt som de mest hårdhudade kritikerna av popmusik ovar mer kritiska.

Ännu mer av MArkoolios humor märker man i hans musikvideos som i början bjöd på en ganska enkel och simpel typ av humor som faller i ungefär samma genre som när någon halkar på ett bananskal. I vi drar till fjällen händer det märkliga saker i backen och Markoolio har svårt att stå på skidorna, medan ”Jag orkar inte mer” är en drygt tre minuter lång skildring av en person som verkligen vill åka hem och inte trivs i armén. Efter ett anttal missöden är stackars markoolio ganska knäckt av det hårda livet i lumpen, och i hur man ser en vuxen människa bryta ihop och bete sig gradvis mer som ett grinigt barn finns en humor som är svår att värja sig emot.

Author filippa
Published
youplay