Det är inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop när man arbetar som musiker. De artister som tjänar storkovan är visserligen fler än handens fem fingrar, men inte så många att man kan säga att det är ett lukrativt yrke. Många är de musiker som harvar sig framåt med smågig och gratisspelningar, för att sedan komma hem till en tallrik gröt eller pasta för 48:e dagen i rad.

Livet som musiker

Att vara musiker är dock ofta relaterat till en livsstil och ett brinnande intresse som personen i många fall aldrig skulle kunna överge – inte ens för pengar. Att klämma in en frihetstörstande artist på ett stelt kontor, är detsamma som att stänga in en stor fågel i en bur. Livet tar helt enkelt slut. Den stora baksidan är dock att många musikers brist på goda inkomster, ofta resulterar i att de får svårt att ta lån, hitta ett förstahandskontrakt eller till och med försörja sig utan oro. Som tur är finns det emellertid vissa långivare som beviljar musiker att låna pengar utan inkomst för att färdigställa ett projekt, ge ut en skiva eller införskaffa nya instrument.

Hur livet som musiker ter sig kan variera beroende på i vilken genre man arbetar och i vilka sammanhang man framför sin musik eller sin sång. Att spela i en orkester är inte alltid bra betalt, men det kan vara lättare att hitta arbete då det omfattar en hel grupp av personer. Dock krävs det i samtliga situationer, enorma mängder övning, timmar av spelande och förmodligen ett rejält antal koppar kaffe för att hamna på den nivå som sig bör för att kunna leva på sin musik. En musiker måste hela tiden bevara sin nyskapande förmåga, utveckla repertoarer och hitta nya sound.

Många musiker extraknäcker

Eftersom flertalet musiker uppträder eller spelar på kvällstid, är dagarna fria – åtminstone till viss del. Detta gör att många inom detta yrke väljer att extraknäcka på exempelvis en pub eller ett kafé dagtid, för att få ihop till månadshyran och lite mat. Det är också ett sätt att hitta en balans mellan ekonomin och livets brinnande intressen.

Hur mycket tjänar den gemene musikern?

En musikers månadslön kan variera betydligt från individ till individ. Generellt sätt menar man att yngre musiker mellan 25 och 39 år inom klassisk musik, såsom fiolspelare i en symfoniorkester eller en pianist, tjänar ca 28 000 kronor/månad. Stiger vi ned till popmusiken är lönen lägre och brukar som bäst ligga runt 25 000 kronor/månad. Dansbandsmusiker har förmåga att tjäna mer och en enda spelkväll kan dra in runt 100 000 kronor.

Det man ska vara uppmärksam på är att talang och popularitet inte alltid går hand i hand inom musikbranschen. Ibland kan man verkligen fråga sig hur vissa artister har gjort för att komma så pass högt som de har…

Author filippa
Published
youplay